Koninklijke Volleybal Club Sparvoc Lanaken Briegden

In 1962 namen enkele leerkrachten lichamelijke opvoeding van het Technisch Instituut Sparrendal het initiatief om Sparvoc op te richten. Sparvoc ontleent zijn naam dan ook uit de samenstelling Spar-rendal Vo-lleybal C-lub.

Jaak Jacobs schreef, met overwegend leerlingen van zijn school, in de officiële volleybalcompetitie in. Ongeveer tien jaar werd gespeeld met dezelfde spelerskern en met dezelfde trainer, dan begon de spelerscarrousel met dito trainerswissels.

Zeven jaar later bereikte de ploeg ‘s lands hoogste afdeling. Welgeteld zestien jaar lang wisten ze op het hoogste niveau te blijven. Sparvoc gaat er prat op dat zowel de heren- als de damesploeg destijds in de hoogste afdeling uitkwamen. Door de snelle groei van de volleybalsport, de invloed van de sponsoring en een tegenvallend transferbeleid moest Sparvoc in het seizoen 83/84 zijn ereplaats prijsgeven.

Maar Sparvoc bleef stand houden, de volleybalmicrobe bleef hangen en vanuit een degelijke jeugdwerking werkte de club aan de wederopstanding.

Hetgeen eerst als een uitzonderlijk “boetejaar “ in eerste nationale werd omschreven tijdens het seizoen ‘84-’85, herhaalde zich snel, na een jaartje van opnieuw ere-divisie, duikelde men al vlug terug naar eerste.

Dat jojo-effect heeft zich sindsdien blijven voordoen. Niettemin kunnen we hier stellen dat Sparvoc gedurende meer dan 25 jaar er voor zorgde dat alle Belgische topclubs in de “Leeuwekuil “ te zien waren en dat er regelmatig hoogstaande, heroïsche en onvergetelijke momenten te beleven waren.

De laatste jaren werd het alsmaar moeilijker om te blijven rivaliseren met de topploegen, die steeds meer naar een zuiver profsysteem overschakelden.

Daarom werd in het seizoen 1999 – 2000 resoluut maar ook noodgedwongen gekozen voor een stap terug, en werd de ploeg in ere-divisie opgegeven.

Voortaan was onze huidige 1e provincialer onze hoogst gequoteerde ploeg en werd de jeugdwerking prioritair.

Eind seizoen 2006-2007 stootten de heren A door naar landelijke en nemen een welverdiende plaats in 2e divisie in. Hierdoor zal Sparvoc zich bij de heren weer buiten de provinciegrenzen kunnen tonen.

Ook de dames, die op vijf jaar tijd van 4de provinciale naar 1ste provinciale doorstootten, spelen vanaf voortaan terug op het hoogste Limburgse niveau.

Sinds 2009 organiseert de VVB het jeugdsportfonds voor de overheid (i.s.m. BLOSO).

Het jeugdsportfonds is opgericht om de clubs extra te motiveren en te ondersteunen in hun jeugdwerking.

Hierbij staan professionele begeleiding (gediplomeerde trainers) en deelname aan alle vormen van aangeboden vorming/extra tornooien (cursussen, VIS-project, steunpunt- en selectietrainingen) centraal.

De certificaten worden einde december, begin januari feestelijk uitgereikt in Vilvoorde.

In 2009 was Sparvoc tesamen met MAVO de enige Limburgse club met goud (van toen maar 12 gouden clubs in heel Vlaanderen).

In 2010 behaalden we “slechts” de ranking ZILVEREN club.

In 2011 en 2012 weer GOUDEN club.

In 2012 vierde de club haar 50-jarig bestaan met een academische zitting en een geweldige familiedag met diverse activiteiten, een tentoonstelling met oude foto's artikels,... en een lekkere barbeque. 

Voortaan mag de club zich: Koninklijke Volleybal Club Sparvoc Lanaken-Briegden  noemen.

October 2013 krijgen we bevestiging dat we ook voor 2013 het label "GOUDEN Club" krijgen toebedeeld, voor de diepgaande werking aangaande jeugd, technische omkadering, begeleiding, ... 

19 april 2014 weten de dames A (eerste provinciale) in de finale Beker van Limburg Lommel een thriller van een wedstrijd neer te zetten. Na een 0-2 achterstand  wordt uiteindelijk met een 3-2 zege de beker veroverd. Euforie alom. Paasmaandag spelen de jongens kadetten (U15) en heren Junioren (U19) ook de finale, doch helaas is de tegenstander in beide reeksen net te sterk. Een finale waar Sparvoc, Datovoc en Maaseik de 3 sterks vertegenwoordigde clubs zijn met elk 3 ploegen. 

Seizoen 2014-15 schrijft onze club 5 seniorenploegen, 9 jeugdploegen en 2 recreatieploegen in,  daarnaast beker.

In het paasweekend van 2015 staat Sparvoc bij de dames weer 2 keer geprogrammeerd op de Beker van Limburg. Onze miniemen meisjes weten de finale te winnen en stoten door naar de Vlaamse eindronden, waar ze ook nog eens goud behalen. De dames A, die in de competitie geteisterd werden door blessures, moeten het stellen met de zilveren medaille op de beker.

In de competitie 2014-15 eindigen de heren A op degradatieplaats, waar de andere senioren behoud tot net naast het erepodium behalen. Onze preminiemen jongens eindigen op plaats 1 in ronde 1, de kadetten heren weten kampioen te spelen in de 2de ronde, de kadetten dames in de beide competitiehelften. De miniemen jongens en meisjes A eindigen op de eerste plaats in de eerste ronde. Dit seizoen behalen we terug het GOUDEN label in het jeugdsportfonds. De uitreiking gebeurd naar goede gewoonte op de Finale Beker van Vlaanderen te Antwerpen.

Seizoen 2015-16 worden de wedstrijden in de sporthal van Rekem gespeeld, daar de kleedkamers, sanitair en kantine worden afgebroken en ruimer her-opgebouwd. Dat dit om diverse redenen vertraging oploopt, was niet wat we gehoopt hebben, doch hopelijk tegen begin volgend seizoen toch gerealiseerd.

Ook in de sportieve omkadering stelt de club een jeugdcoördinator aan die zich ten volle op deze taak kan toeleggen, zonder zelf trainer of bestuurslid bedeeld te zijn met vele andere taken. Tesamen met de trainers hoopt de club de jeugdwerking zo op een stevige basis verder uit te bouwen en kwaliteitsvol te werken. Een welgemeend bedankt voor de inzet van het hele sportieve team wordt te dikwijls niet uitgesporken, dus bij deze merci aan allen die het goed voorhebben met onze club.

Seizoen 2015-16 eindigen onze Heren A op de eerste plaats en promoveren naar 1ste divisie. Onze dames A eindigen 2de, doch via de eindrondes promoveren ze uit de provinciale reeksen naar 2de divisie. Resultaten om terrecht fier op te zijn. In het jeugdsportfonds eindigen we op plaats 31 in Vlaanderen, met 3 sterren (in het nieuwe ranking systeem). Mooi, doch we proberen verder te verbeteren als club!

Seizoen 2016-17 is er ook weer een met een aantal mooie prestaties. Onze dames B spelen kampioen en gaan terug op naar 2de provinciaal. Onze heren A eindigen op een 2de plaats in 1 divisie, waar de dames A het moeilijker hebben maar toch in 2de divisie blijven. Bij de jeugd weet onze provinciale U15 ook de kampioensplaats te veroveren.  In de Beker van Limburg spelen onze dames XX de finale VKS tegen VC Touché uit Lommel, die 2 reeksen hoger spelen. Zonder punten voorgift is dat een helse opdracht en verliezen we met 1-3 en minimaal puntenverschil. Bij de Heren spelen onze U19 de finale, maar door de zenuwen (of was het groepsontbijt met de supportersgroep te zwaar), gaan we onderuit tegen een super spelend Maaseik dat in de thuistempel speelt. Ondertussen werd er achter de schermen al druk gewerkt aan de voorbereidingen van het komend seizoen, want we willen er komend seizoen weer staan met onze clubleuze "We are Sparvoc"